18 Ιανουαρίου 2014

Τα Κέντρα Δια βίου Μάθησης, μοχλός ανάπτυξης στους Δήμους



Του Παναγιώτη Μανούρη*

Σκεφτείτε πως κάθε γειτονιά, κάθε δήμου, είναι ένα απέραντο, συνεχές σχολείο.
Σκεφτείτε ακόμα πως αυτό το σχολείο ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Σκεφτείτε τέλος, πως αυτό το σχολείο παρέχεται δωρεάν στους πολίτες του κάθε Δήμου.
Αυτές οι σκέψεις υλοποιούνται μέσα σε μια έκφραση: Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης αποτελούν ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκίνησε πρόσφατα και φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τη «νέα καθημερινότητα» σε όλους τους Δήμους της χώρας. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται σε αυτήν ακριβώς την σύνδεση των τοπικών αρχών με την κεντρική διοίκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των Δήμων με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι Δήμοι πλέον συνεργάζονται με το Υπουργείο Παιδείας και αναλαμβάνουν την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Δία Βίου Μάθησης, επιλέγοντας εκείνα τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, που ταυτίζονται με τις ανάγκες των δημοτών τους.Με άλλα λόγια δεν έχουμε να κάνουμε με μια άσκοπη σπατάλη πόρων, εκπαιδευτικών και χαμένων ωρών, αλλά με μια ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες του δήμου, των πολιτών του, της γειτονιάς .

Η πολιτική για τη Δια Βίου Μάθηση έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και να δώσει διεξόδους από την κρίση. Δεν αποτελεί απλά μια προσπάθεια να υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στο χώρο αυτό. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις και στους στατιστικούς δείκτες επιστημονικών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η Διά Βίου Μάθηση συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προοπτική απασχόλησης γιατί παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με ποιον τρόπο; Δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και στη σύνδεση των παρεχόμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η πρόκληση δεν συνίσταται μόνο στη βελτίωση των δεξιοτήτων αλλά και στην αντιστοιχία των δεξιοτήτων με τις προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης.
Και οι θέσεις απασχόλησης ταυτίζονται με αυτό που αναφέραμε προηγουμένως:
Τις ανάγκες κάθε Δήμου.

Η Διά Βίου Μάθηση αφορά επίσης στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας εφόσον μέσω της αρχικής και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργούνται φιλόδοξες προϋποθέσεις επανένταξης στην αγορά εργασίας για ένα σημαντικό κομμάτι των ανέργων.

Η Διά Βίου Μάθηση διαμορφώνει το πεδίο συνάντησης δύο χώρων που στην ελληνική πραγματικότητα, δυστυχώς ακόμα, δεν έχουν διαμορφώσει τις απαραίτητες γέφυρες: το χώρο της εκπαίδευσης και το χώρο της εργασίας. 

Και οι γέφυρες αυτές χτίζονται στη βάση της κοινωνίας των πολιτών, στη βάση της γειτονιάς.


*Ο Παναγιώτης Μανούρης είναι Διευθύνων Σύμβουλος, Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.


πηγή realnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου